Hoofd Fotografie Hoe de namen en markeringen van cameralenzen te lezen

Hoe de namen en markeringen van cameralenzen te lezen

27 mei 2020 Fotografie
Oosten. Lezen: 4 minuten

Eerste keer mooie camera-eigenaar? De namen en specificaties van lenzen kunnen verwarrend zijn, dus laten we u leren hoe u al die cijfers kunt begrijpen.

Een van de allereerste vragen van nieuwkomers in de DSLR-wereld is: welke lens moet ik hebben?. Door te leren hoe u de namen en cilindermarkeringen van lenzen kunt lezen, leert u uzelf alle beschikbare opties kennen en kunt u een betere beslissing nemen.

Inhoud

Het naamgevingspatroon van de lens

Cameralenzen volgen een systematische naamgevingsconventie die de mogelijkheden van de optiek aangeeft. De naam van een cameralens wordt het best herinnerd als een formule. Als u deze formule begrijpt, kunt u het verschil tussen lenzen zien door simpelweg hun namen te lezen.

De Formule

[merk] [brandpuntsafstand(en)] [maximale opening] [andere aanduidingen]

Merk Brandpuntsafstand Maximaal diafragma Ander
Canon EF 85mm f/1.8 USM
Nikkor 14-24 mm f/2.8G AF-S ED

De ingrediënten

Merk

Het merk vertelt je wie de lens maakt. Het wordt de naam van een fabrikant, zoals Nikon, Canon of Sigma. Dit gedeelte kan ook aangeven met wat voor soort camera's de lens compatibel is. Canon EF-lenzen werken bijvoorbeeld met alle Canon EOS-camera's, terwijl Canon EF-S- en Sigma DC-lenzen alleen werken met camera's die sensoren van APS-C-formaat bevatten.

Brandpuntsafstand(en)

De brandpuntsafstand beschrijft het gezichtsveld van de lens. Als het een zoomlens is, zal de brandpuntsafstand ongeveer 18-200 mm zijn. Dit betekent dat de lens alle brandpuntsafstanden van 18 mm (groothoek) tot 200 mm (telefoto) kan gebruiken. Als het een prime-lens is, heeft deze maar één brandpuntsafstand, b.v. 50mm.

Maximaal diafragma

Diafragma is het gat in de lens waar licht doorheen gaat. De maximale opening beschrijft de grootste diameter waaraan dit gat zich kan aanpassen. Een maximaal diafragma kan f/1.8, f/2.8, f/4, enz. zijn... Lagere getallen laten meer licht binnen, waardoor snellere sluitertijden mogelijk zijn.

Een lensnaam met een bereik van maximale diafragma's geeft aan dat de diameter verandert met de brandpuntsafstand. 18-55 f/3.5-5.6 betekent bijvoorbeeld:

  • Bij 18 mm is het maximale diafragma f/3.5.
  • Bij 55 mm is het maximale diafragma f/5.6.
  • Bij tussenliggende brandpuntsafstanden zal het maximale diafragma een waarde tussen 3,5 en 5,6 zijn.

Andere Benamingen

Ten slotte beschrijven andere aanduidingen verschillende andere kenmerken van de lens. Een lens die bijvoorbeeld kan scherpstellen op zeer dichtbij gelegen onderwerpen en ze levensgroot kan laten lijken, zegt macro. Lenzen met mechanismen die cameratrilling compenseren om onscherpte te verminderen, hebben een aanduiding die dit zegt - Canon noemt dit IS (Image Stabilizer), Nikon noemt het VR (Vibration Reduction) en Sigma duidt het aan als OS (Optical Stabilizer).

Voorbeelden

Canon EF 70-300 f/4-5.6 IS USM
Dit is een Canon-lens voor hun EOS-lijn van autofocuscamera's. Het heeft een brandpuntsafstand van 70 mm (matig tele) tot 300 mm (tele). Het maximale diafragma bij 70 mm is f/4 en het maximale diafragma bij 300 mm is f/5.6. Het heeft een Image Stabilizer en een USM-motor voor efficiënte automatische scherpstelling.

Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 DC Macro voor Canon autofocus
Dit is een Sigma-lens waarvan de brandpuntsafstand varieert van 17 mm tot 70 mm. Het maximale diafragma van 17 mm is f/2.8 en het maximale diafragma van 70 mm is f/4.5. DC betekent dat het is ontworpen voor digitale camera's met sensoren van APS-C-formaat. Het is een macrolens die kan scherpstellen op onderwerpen die heel dichtbij zijn en hij is compatibel met Canon EOS-camera's (autofocus).

Canon EF 50mm f/1.4 USM
Dit is een Canon 50 mm prime-lens voor hun EOS-lijn van autofocuscamera's. Het maximale diafragma is f/1.4 en het heeft een USM-motor voor efficiënt automatisch scherpstellen.

Vatmarkeringen

Oké, hier is een lenscilinder met nogal wat markeringen. Zij zijn:

    Focusvenster - Toont de huidige scherpstelafstand. Onderwerpen die zo ver van je lens verwijderd zijn, worden scherp in beeld gebracht. Op de getoonde lens toont de bovenste lijn (groen) de metingen in voet en de onderste (wit) toont ze in meters. Brandpuntsafstanden - Dit is een zoomlens en deze markering geeft het bereik van de brandpuntsafstanden aan. In dit geval 24 mm tot 105 mm. Zoomring - De brandpuntsafstand verandert als u aan deze zoomring draait en de verticale lijn geeft de huidige instelling aan.

De macro markering geeft aan dat deze lens op korte afstand kan scherpstellen. 0,45 m/1,5ft is de kortste afstand waarop uw onderwerp scherp en scherp is. Nog dichterbij en het zal vervagen.

Hier zie je de naam van de lens gedrukt aan de bovenkant van de loop bij het glas. De naam omvat alle belangrijke specificaties - fabrikant, brandpuntsafstandbereik, maximaal diafragma en andere aanduidingen zoals beeldstabilisator.

Rond de rand van het glas zit de filtermaat (77mm voor deze lens). Dit is het nummer dat je moet weten bij het kopen van accessoires zoals filters en lensdoppen. Ook het brandpuntsafstandbereik (24-105 mm) en maximale lensopening (1:4 voor f/4) worden herhaald.

Ken de conventie, ken de lenzen

Het is een feit dat u niet elke lens hoeft te onthouden. Als je de verschillende componenten begrijpt die nodig zijn voor het maken en benoemen van een lens, krijg je een heel goed gevoel voor het assortiment optica op de markt. Door de naam van een onbekende lens te lezen en te begrijpen, krijgt u meteen een idee van de basismogelijkheden... en hoeft u alleen maar de markeringen te bekijken.

Interessante Artikelen

Editor'S Choice

Is Overcooked 2 platformonafhankelijk in 2022? [PC, PS5, Xbox One]
Is Overcooked 2 platformonafhankelijk in 2022? [PC, PS5, Xbox One]
Dit artikel gaat dieper in op 'Is Overcooked 2 platformonafhankelijk in 2022?' voor pc, PS4, PS5, Xbox One, enz. (crossplay). Of Overcooked 2 al dan niet beschikbaar zal zijn als platformonafhankelijk?
Is Watch Dogs Legion platformoverschrijdend in 2022? [PS4/5, Xbox]
Is Watch Dogs Legion platformoverschrijdend in 2022? [PS4/5, Xbox]
Dit artikel gaat dieper in op 'Is Watch Dogs Legion platformonafhankelijk in 2022?' voor pc, PS4/5, Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch (crossplay). Of Watch Dogs Legion al dan niet beschikbaar zal zijn als platformonafhankelijk?
10 beste laptops voor artsen in 2022 [aanbevolen door artsen]
10 beste laptops voor artsen in 2022 [aanbevolen door artsen]
Op zoek naar de beste laptops voor artsen en medische professionals in 2022? We hebben 35+ laptops getest om de beste laptops voor dokterspraktijken en artsen te vinden.
Beste Sims 4 Save Files (november 2022): Locatie, Mods-map
Beste Sims 4 Save Files (november 2022): Locatie, Mods-map
Dit is een artikel over de beste Sims 4 opslagbestanden (2022), hun locatie, Sims 4 mods map en hoe je een eerder opgeslagen spel in Sims 4 kunt herstellen?
Beste Razer Blade-laptops in 2022 [voor games, studenten en professionals]
Beste Razer Blade-laptops in 2022 [voor games, studenten en professionals]
Op zoek naar de beste Razer blade laptops in 2022? We hebben meer dan 40 laptops getest om de beste Razer-bladelaptops te vinden voor studenten, professionals en gamers met een beperkt budget.
Evertale Tier List (november 2022) Beste personages gerangschikt
Evertale Tier List (november 2022) Beste personages gerangschikt
De Evertale-niveaulijst is een complete gids voor de beste personages in het spel. Het bevat de sterke en zwakke punten van elk personage en de rol in de strijd. Deze lijst met niveaus helpt je om het sterkst mogelijke team op te bouwen.
Is TerraTech platformoverschrijdend in 2022? [PC, PS4/5, Xbox One]
Is TerraTech platformoverschrijdend in 2022? [PC, PS4/5, Xbox One]
Dit artikel gaat dieper in op 'Is TerraTech platformonafhankelijk in 2022?' voor pc, PS4/5, Xbox One, Nintendo Switch (crossplay). Of TerraTech wel of niet als platformonafhankelijk beschikbaar zal zijn?