Hoofd Fotografie Wat zijn EXIF-gegevens?

Wat zijn EXIF-gegevens?

27 mei 2020 Fotografie
Oosten. Lezen: 3 minuten

Als een foto 1.000 woorden waard is, is een digitale foto 1.001 waard. Wanneer je op de ontspanknop op je camera drukt, wordt het licht opgenomen dat de lens ziet, maar dat is niet alles. Elke digitale foto die u maakt, bevat een verscheidenheid aan gegevensvelden die alleen zichtbaar zijn voor degenen die precies weten waar ze moeten kijken.

Inhoud

EXIF: de verborgen gegevens in uw foto's

EXIF is metagegevens — gegevens over gegevens. Elk stukje metadata onthult iets over je afbeelding (en mogelijk over jou). De specifieke vriendelijk van de metagegevens die in uw digitale foto's zijn opgenomen, is EXIF, wat staat voor Exchangeable Image File Format. EXIF-gegevens worden in een apart gedeelte van uw afbeeldingsbestand vastgelegd dan de fotografische gegevens en kunnen daarom niet worden gezien of gedetecteerd door naar de afbeelding te kijken. In plaats daarvan vereist het onderzoeken van EXIF-gegevens speciale software om die velden te extraheren en weer te geven.

Wat wordt er opgenomen?

Allerlei gegevens met betrekking tot de foto worden opgeslagen in EXIF-velden. Sommige van deze gegevens omvatten:

 • Het cameramodel.
 • Blootstellingstijd.
 • De brandpuntsafstand van de lens.
 • Grootte van het diafragma.
 • Sensorgevoeligheid.
 • Of de flits wel of niet is afgegaan.
 • Datum en tijd waarop de foto is gemaakt.
 • Het type lens dat wordt gebruikt.

Camera's met GPS, evenals de meeste smartphones, leggen uw geografische locatie vast op het moment dat u de foto nam. Veel camera's kunnen ook worden geconfigureerd om uw naam als auteur van de foto op te nemen.

Individuele camerafabrikanten zoals Nikon en Canon nemen hun eigen aangepaste EXIF-velden op uw foto's op. Er zijn veel meer velden opgenomen, afhankelijk van de camera die u gebruikt - de hier genoemde zijn slechts de basis.

De landschapsfoto die je ziet als figuur 1 EXIF-gegevens bevat. Klik erop om de inhoud in de metadataweergave van Flickr te bekijken.

Uw computer registreert ook EXIF-gegevens

Uw camera is mogelijk niet de enige bron voor EXIF-gegevens. Afhankelijk van de toepassingen die u gebruikt om uw digitale foto's te importeren en te verwerken, kan die software toevoegingen maken aan de EXIF-gegevensvelden van uw foto. Als u bijvoorbeeld een foto in iPhoto importeert, wordt de versie van Mac OS X die u gebruikt, en Quicktime vastgelegd als de software die tijdens het importeren wordt gebruikt.

EXIF-gegevens bekijken

Het bekijken van EXIF-gegevens vereist speciale software die precies weet waar hij moet zoeken. Hier zijn een paar opties:

ramen

 • ExifPro-afbeeldingsviewer werkt als Explorer, maar geeft alle EXIF-gegevens weer die in elke gevonden foto staan.
 • Exif-lezer kan veel van de formaten van de beste camerafabrikanten extraheren.
 • Windows Explorer : klik met de rechtermuisknop op de foto, klik op Eigenschappen en klik vervolgens op Samenvatting.

Mac OS X

 • Vinder : Klik op een foto, houd de CMD-toets ingedrukt en druk op I. Vouw in het nieuwe venster dat verschijnt het gedeelte Meer info uit en zoek naar de EXIF-gegevens.

Webgebaseerd

Gebruik voor EXIF-gegevens

Leer handmatige instellingen
Toen ik mijn eerste DSLR kreeg en fotografie leerde, besteedde ik veel tijd aan het kijken naar de EXIF-gegevens van de Flickr-foto's van mijn favoriete fotografen. In staat zijn om te zien welk diafragma, sluitertijd en ISO een persoon koos in moeilijke lichtsituaties was een onschatbaar onderdeel van het leerproces.

Kaarten maken
Freaking over de GPS-gegevens die zijn vastgelegd in foto's door smartphones is een favoriete schriktactiek voor de media, maar ik denk dat deze functie geweldig is. Reizen is de belangrijkste focus van mijn eigen fotografie, dus ik vind het leuk om mijn afbeeldingen in te plotten Google Earth . Naast de afbeeldingen met geotags van mijn iPhone, gebruik ik Canon's GP-E2-ontvanger om de foto's van mijn 5DIII DSLR te geotaggen.

EXIF-gegevens bieden een interessant inzicht in de kunst van digitale fotografie. Het is op het eerste gezicht verborgen, maar bevat een schat aan informatie over je camera, je instellingen en de inhoud van je foto.

Interessante Artikelen

Editor'S Choice

20+ beste zwaardbetoveringen in Minecraft (november 2022)
20+ beste zwaardbetoveringen in Minecraft (november 2022)
Dit artikel geeft een lijst met de beste zwaardbetoveringen in Minecraft (2022). Deze betoveringen voor het zwaard zullen je helpen je kansen op het winnen van een gevecht tegen andere spelers of mobs te vergroten.
2300+ brunchbijschriften voor Instagram (2022): zondag, vrienden
2300+ brunchbijschriften voor Instagram (2022): zondag, vrienden
Dit artikel gaat over brunchbijschriften voor Instagram-foto's (2022). Deze Instagram-bijschriften voor brunch bevatten citaten, zondag, vrienden, schattig, verjaardag en grappige bijschriften.
10 beste laptops voor Ableton Live in november 2022 [Goedkoop]
10 beste laptops voor Ableton Live in november 2022 [Goedkoop]
Op zoek naar de beste laptops voorableton live in november 2022? We hebben 60+ laptops getest om de beste laptops voor muziekproductie te vinden metableton live onder het budget.
10 beste laptops voor architectuurstudenten in 2022 [draagbaar en goedkoop]
10 beste laptops voor architectuurstudenten in 2022 [draagbaar en goedkoop]
Op zoek naar de beste laptops voor architectuurstudenten en architectuurprofessionals in 2022? We hebben 50+ laptops getest om de beste laptops voor architectuurstudenten te vinden.
Is Diablo 2 herrezen cross-platform in 2022? [PC, PS4, Xbox]
Is Diablo 2 herrezen cross-platform in 2022? [PC, PS4, Xbox]
Dit artikel gaat dieper in op 'Is Diablo 2 Resurrected platformonafhankelijk in 2022?' voor pc, PS4, PS5, macOS, Xbox One, Xbox Series X/S, enz (crossplay). Of Diablo II Resurrected beschikbaar zal zijn als platformonafhankelijk?
Hoe een hond een naam te geven in Minecraft? (2022) met foto's
Hoe een hond een naam te geven in Minecraft? (2022) met foto's
Stap voor stap tutorial met afbeeldingen over 'hoe een hond een naam te geven in Minecraft? (naamplaatje)'. Dit artikel zal je vertellen hoe je je hond een naam geeft in Minecraft / hoe je een hond een naam geeft in Minecraft.
Golden Wind Roblox ID-codes (2022): ID-codes voor nummers / muziek
Golden Wind Roblox ID-codes (2022): ID-codes voor nummers / muziek
Bent u op zoek naar Golden Wind Roblox ID-codes (2022)? Zo ja, dan hebben we het hier! Golden Wind Roblox-nummer-ID-codes omvatten pianopartij, vol, Jojo, luid, zonsopgang en meer.